במערבונים הקלאסיים, הטוב הוא כליל המעלות, ואילו לבאד-גאי תמיד יש איזה סימן שמסגיר אותו – צלקת נסתרת, ניצוץ בזווית העין או מניירה מעוררת חשד. במקרא, לעומת זאת, הדברים מורכבים יותר. הסיפורים מעוצבים באופן ריאליסטי, כך שאין בהם דמויות מופת חד-ממדיות. שום חולשה אנושית אינה זרה לאבות האומה, שופטיה ומלכיה – קנאה, תאווה, רדיפת בצע ורדיפת כבוד, ולך תנסח כלל אצבע לאבחון צדיקים ורשעים.
בדיוק אל החלל הזה נכנסים מדרשי חז"ל. עבורם, הסיפור המקראי הוא עוגן לתלות בו את המסר החינוכי-מוסרי הרצוי, בדרך כלל באמצעות אגדה על הנפשות הפועלות. ומכיוון שהמסר הוא העיקר, החלוקה בין טוב לרע משורטטת בקווים ברורים. כאן אין מקום לערפול. יותר מזה, המדרש נוטל לעצמו חרות לעצב את דמותם של הגיבורים בהתאם לאג'נדה שלו, לעיתים גם בניגוד לפשט הכתוב. וככל שהנושא טעון יותר – הלכתית, חברתית או תיאולוגית – כך המדרשים לגביו מרחיקי לכת יותר.
דווקא משום כך בחרתי להקדיש את שלושת הפוסטים הבאים לשלושה נושאים טעונים במיוחד, ולבדוק איך מצטיירים גיבוריהם בראי המדרש.
1. נדרים ונצחונות
על פי התפיסה המקראית, ולמעשה תפיסת המזרח הקדום כולו, הניצחון בקרב תלוי לא רק בגבורת האדם אלא גם בעזרת האל. אחת הדרכים הבדוקות לגייס את אלוהים היא באמצעות שבועות ונדרים שמטיל המנהיג על פקודיו או על עצמו. המקרא מספר לנו על שלושה מקרים בולטים, ודרך שרטוט הנפשות הפועלות מגדיר את הנורמות המוסריות שלו. אבל חז"ל, כך מתברר, מְלַהֲקים את הדמויות קצת אחרת.
הטוב – יונתן
סיפור יונתן ויערת הדבש (שמ"א יד) הוא הסיפור האולטימטיבי על הבן המורד באביו, ואף מתגלה כטוב ממנו. מנקודה זו מתחיל הקרע המתמשך בין שאול ליונתן, שיגיע לשיאו כאשר יונתן יתייצב בגלוי לצד דוד נגד אביו.
הסיטואציה הנוכחית: קרב מכמש. יונתן – נועז, ישר ואמיץ, טועם מעט דבש תוך כדי הלחימה, ובכך מפר בלא-יודעין את נדרו של שאול, שהשביע את לוחמיו "אָרוּר הָאִישׁ אֲשֶׁר-יֹאכַל לֶחֶם עַד-הָעֶרֶב וְנִקַּמְתִּי מֵאֹיְבַי". הפרת הנדר מחייבת עונש מוות, אך המקרא מתייצב בגלוי לצידו של יונתן. לזכותו עומדת העובדה שהוא בכלל לא שמע את הנדר, בהיותו בעיצומה של גיחת-פתע פרטית שהביאה למעשה את הניצחון. בנוסף, מסתבר כי הצום הכפוי שהטיל שאול על הלוחמים רק החליש אותם ופגע ביכולת הלחימה שלהם, בעוד שיונתן טעם מן הדבש "ותארנה עיניו". נכונותו של יונתן לקבל על עצמו ללא ערעור את עונש המוות מעוררת אצל הקורא אהדה והערכה לאומץ לבו, ועמדת העם המתגייס לפדות אותו מחזקת תחושה זו.
המפרשים, במקרה זה, מיישרים קו עם הסיפור המקראי ואף מדגישים את זכאותו של יונתן. על הביטוי "ותארנה עיניו" מפרש מצודת דוד: 'כי חשכו בעבור הרעבון'. זה הכול. מעשהו של יונתן נעשה פשוט כדי להתחזק אחרי יום הלחימה המתיש. זה לא מקרה של כניעה גורפת לפיתוי תוך הפרה מודעת של האיסור, כמו במעשה עכן אליו אתייחס בהמשך.
המגמה הזו של 'טיהור' יונתן ע"י המפרשים מתחזקת עוד יותר בפרקים הבאים, כאשר "נֶפֶשׁ יְהוֹנָתָן נִקְשְׁרָה בְּנֶפֶשׁ דָּוִד וַיֶּאֱהָבֵהוּ יְהוֹנָתָן כְּנַפְשׁוֹ". אז נתלים המפרשים בתוספת האות ה' לשמו של יונתן, כסימן לרוח האלוהים שבו.
הרע – יפתח
בדומה לשאול, גם יפתח הגלעדי מוצא את עצמו במצב שבו הנדר שנדר מוסב דווקא על ראש היקר לו מכל – בתו היחידה (שופטים י"א). לפני צאתו לקרב הוא נודר: "אִם נָתוֹן תִּתֵּן אֶת-בְּנֵי עַמּוֹן בְּיָדִי וְהָיָה הַיּוֹצֵא אֲשֶׁר יֵצֵא מִדַּלְתֵי בֵיתִי לִקְרָאתִי… וְהָיָה לַיהוָה, וְהַעֲלִיתִיהוּ עֹלָה". יפתח מנצח, אך בתו היא שיוצאת לקראתו בתופים ובמחולות.
המפרשים חלוקים ביניהם בשאלה האם הוא הקריב אותה בפועל או רק דן אותה לחיי נזירות. אבל על דבר אחד אין חולק: יפתח, שעל פי הסיפור המקראי היה "גִּבּוֹר חַיִל" שניחן באומץ, יושר פנימי ואמונה דתית עמוקה, מי שהצליח להתגבר על מוצאו הנחות ולהגיע להנהגה בזכות תכונות אלו, הופך במדרשי חז"ל לבּוּר אטום ויהיר. וכך דורשים על הפסוק מספר משלי 'גֶּבֶר רָשׁ וְעֹשֵׁק דַּלִּים' – "זה יפתח שהיה רש בתורה… ועושק את הדלים" (תנחומא בחוקותי). אם היה בן תורה, היה ודאי חושב מלכתחילה על האפשרות שתצא לקראתו חיה טמאה שאסורה בהקרבה.
וכאילו לא די בסיפור הטרגי כשלעצמו, המדרש מעצים אותו עוד יותר. בת יפתח, שבמקרא היא פאסיבית ומקבלת את הדין, הופכת במדרש לבעלת טענות מוסריות והלכתיות, שמציבות אותה מעל אביה: "כיוון שביקש לקרבה, היתה בוכה לפניו… אבי, יצאתי לקראתך בשמחה ואתה שוחט אותי? שמא כתב הקב"ה בתורה שיהו ישראל מקריבים לפני הקב"ה נפשות אדם?!… ולא שמע לה".
התעקשותו של יפתח, שעל פניו ניתן לראות בה ביטוי לאמונה תמימה שאינה מחפשת לה הקלות למרות הכאב והקושי, הופכת במדרש לגאווה ומשחקי כוח. הרי יכול היה לפנות לפנחס הכהן ולהתיר את נדרו, אלא "…פנחס אמר: אני כהן גדול בן כהן גדול, ואיך אלך אצל עם הארץ? ויפתח אמר: אני ראש שופטי ישראל, ראש הקצינים, אשפיל עצמי ואלך אצל הדיוט!? בין זה לזה, אבדה עלובה זו מן העולם".
כדי להדגיש עד כמה דמותו של יפתח שלילית ומעשהו נורא, מגייס המדרש לעזרתו גם את העולמות העליונים – "עלה ושחטה. ורוח הקודש צווחת: נפשות הייתי רוצה שתקריב לפני"? – וגם את העולמות התחתונים, כשהוא מחיל על יפתח מיתה איומה. הפסוק המסיים "וַיִּקָּבֵר בְּעָרֵי גִלְעָד" מעורר קושי בגלל לשון הרבים "ערי". על כך אומר המדרש: "בכל מקום שהיה הולך היה אבר נישול הימנו, והיו קוברין אותו שם". בררר…
והמכוער – עכן
מעשה יונתן שהוזכר קודם הוא מראה הפוכה לסיפור עכן. שלא כמו יונתן, עכן ידע היטב על החרם שהטיל יהושע על השלל שנלקח בכיבוש יריחו. (יהושע ז'), ובכל זאת לקח ממנו. רק בעקבות העונש האלוהי – תבוסה כואבת בקרב העי – ולאחר ש"נלכד בגורל", הוא מתוודה: "אָנֹכִי חָטָאתִי לַיהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל…. וָאֵרֶא בַשָּׁלָל אַדֶּרֶת שִׁנְעָר אַחַת טוֹבָה וּמָאתַיִם שְׁקָלִים כֶּסֶף, וּלְשׁוֹן זָהָב אֶחָד חֲמִשִּׁים שְׁקָלִים מִשְׁקָלוֹ, וָאֶחְמְדֵם וָאֶקָּחֵם". יש הבדל עצום בין ה"מעט דבש" שנדרש ליונתן להתאוששות, לבין החמדנות הברורה שעולה מפירוט הנכסים רבי הערך. על כך אין כפרה. עכן, בני משפחתו, ואפילו הצאן והחמורים השייכים לו נרגמים באבנים, נשרפים ושוב נסקלים, ושמם מונצח לדראון עולם: "עַל-כֵּן קָרָא שֵׁם הַמָּקוֹם הַהוּא עֵמֶק עָכוֹר עַד הַיּוֹם הַזֶּה".
אלא שבניגוד לשני המקרים הקודמים, שבהם חז"ל מסמנים בצורה ברורה את הטובים והרעים, כאן הם נוקטים מהלך מורכב יותר. מצד אחד, בדומה ליפתח, המדרש אינו מסתפק בחטא עצמו אלא מייחס לעכן האשמות נוספות, ועוד בעלות גוון מיני, כדי להעצים את דימויו השלילי: "עכן מושך בעורלתו היה"; "בעל עכן נערה מאורסה". מצד שני הוא מספק לו נקודת אור בלתי-צפויה. על הפסוק מתהילים "זֹבֵחַ תּוֹדָה יְכַבְּדָנְנִי וְשָׂם דֶּרֶךְ אַרְאֶנּוּ" אומר המדרש: "זה עכן שזבח את יצרו בתודה… שהראה לשבים את הדרך" (ויקרא רבה ט). בתודה? לא ממש. יותר כתגובה מאולצת לשיטות 'החוקר הטוב' של יהושע, שמפציר בו במתק שפתיים " בְּנִי שִׂים-נָא כָבוֹד לַיהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל–וְתֶן-לוֹ תוֹדָה; וְהַגֶּד-נָא לִי מֶה עָשִׂיתָ, אַל-תְּכַחֵד מִמֶּנִּי", ורגע לאחר הווידוי משנה את הסגנון ומטיח בו "יַעְכָּרְךָ יְהוָה בַּיּוֹם הַזֶּה". והנה הווידוי הכפוי של עכן הופך למודל של חזרה בתשובה! ואם לא די בכך, המדרש גם הופך על פניה את קללתו של יהושע, ומזכה את עכן בחיי עולם הבא: "ביום הזה אתה עכור ואי אתה עכור לעולם הבא".
בלי נדר
אז מה היה לנו? אחד ילד-טוב-מכמש שגם המקרא וגם המדרש משבחים אותו. אחד שהמקרא מדבר בשבחו לצד הסתייגות מובלעת מפזיזותו, והמדרש משחיר אותו לחלוטין. והשלישי שלפי המקרא הוא חוטא גמור, והמדרש עושה עליו פליק-פלאק כפול: הוספת חטאים מזה ולימוד זכות מזה. איך אפשר להסביר את המהלכים הפרשניים הללו?
ההסבר נעוץ בשינוי העמוק שחל ביחס לנדרים וחרמות בין תקופת המקרא לתקופה של התלמוד ומדרשי האגדה. הנדר הוא סוג של עיסקה עם אלוהים: אתה תסייע לי ואני בתמורה אקח על עצמי התחייבות בלתי חוזרת כלפיך. ומכיוון שמדובר בהתחייבות כלפי שמיים, הפרתה היא חטא בל-יכופר. "אִישׁ כִּי יִדֹּר נֶדֶר לַד', אוֹ הִשָּׁבַע שְׁבֻעָה לֶאְסֹר אִסָּר עַל נַפְשׁוֹ – לֹא יַחֵל דְּבָרוֹ, כְּכָל הַיֹּצֵא מִפִּיו יַעֲשֶׂה" (במדבר ל' ג).
בזמן התנ"ך זו היתה טכניקה מקובלת, כפי שמדגימים המקרים שנמנו כאן, כמו גם נדרו של יעקב הבורח מביתו ומייחל לשובו בשלום, או נדרה של חנה המתפללת לפרי בטן.
לא ברור מתי ולמה השתנתה גישה זו מקצה לקצה. קרוב לוודאי שהדבר קשור לחורבן הבית: נדרי ההקדש (הקדשת רכוש לבית המקדש) בוטלו, ומנגד – העובדה שהתפילה הפכה לתחליף קורבן העלתה את משקלן של המילים שאדם מוציא מפיו. מכל מקום, בתקופת התלמוד כבר קיים יחס שלילי ביותר לנדר: "כל הנודר, אף על פי שהוא מקיימו, נקרא חוטא"; "הנודר, כאילו נתן קולר על צווארו"; "בעוון נדרים בנים מתים" ועוד. הדיה של גישה זו ניכרים עד ימינו, החל מתפילת "כל נדרי" הפותחת את תפילת יום כיפור ומכניסה אותנו ליום הקדוש נקיים מכל נדר ושבועה, ועד מילות ההסתייגות "בלי נדר" שממהר אדם דתי להצמיד לכל הבטחה.
אם מסתכלים על שלוש הפרשיות הללו מבעד למשקפי ה"בלי נדר" רואים שחז"ל עקביים בגישתם: נדר זה רע. לכן, באופן אוטומטי מי שנפגע ממנו נמצא בצד של הטובים. כך, יונתן לא רק עולה באומץ לבו ובאישיותו על שאול, אלא גם אלוהים איתו, כפי שמסמל השינוי בשמו. בת יפתח אינה רק קורבן טראגי, אלא כמעט קדושה. התפלמסותה עם אביה מציבה אותה בדמות ה'תלמיד חכם' אל מול יפתח הבור והאלים, וטיעוניה חוזרים כהד בצווחתה של רוח הקודש.
מעשה עכן מסובך יותר. החטא הברור שלו, האיום האלוהי "לֹא אוֹסִיף לִהְיוֹת עִמָּכֶם אִם-לֹא תַשְׁמִידוּ הַחֵרֶם מִקִּרְבְּכֶם" והענישה הטוטאלית – אינם מאפשרים לחז"ל לעמוד לצידו כמו לצד שאר הנפגעים מהחרם. מה שהם כן עושים זה "לדלל" את החטא של הפרת הנדר בחטאים נוספים, כך שמשקלו היחסי קטן. בנוסף, אם אי אפשר לזכות את עכן בחייו, אפשר ואפשר להעניק לו זכויות בחיי הנצח שלאחר מותו.
ה'רע' של המקרא הוא מי שמפר נדר. ה'רע' של חז"ל – מי שנודר אותו. וכדי להעביר את המסר, אפשר אפילו להפוך גיבור לחוטא, וחוטא – לבעל תשובה.
ניתוח מרתק. אשתדל לספק תגובה מפורטת יותר בהמשך. אני לא לגמרי מסכים עם כל מילה, אבל מתפעל מחדות מחשבה והניסוח.
מי צריך לומר שלום ראשון זה שעולה או זה שיורד?.
אמנם זה לא הנושא העיקרי אבל בכל זאת, ה"ברוגז" בין יפתח ופנחס מזכיר לי "ברוגז" מדרשי אחר (אולי זה נושא ראוי לפוסט משל עצמו) של ישעיהו וחזקיהו, אלא ששם הקב"ה דואג להפגיש אותם בסופו של דבר לפני שיהיה מאוחר מידי (כלומר ירושלים תכבש):
אמר רב המנונא מאי דכתיב (קוהלת ח) מי כהחכם ומי יודע פשר דבר מי כהקדוש ברוך הוא שיודע לעשות פשרה בין שני צדיקים בין חזקיהו לישעיהו חזקיהו אמר ליתי ישעיהו גבאי דהכי אשכחן באליהו דאזל לגבי אחאב ישעיהו אמר ליתי חזקיהו גבאי דהכי אשכחן ביהורם בן אחאב דאזל לגבי אלישע מה עשה הקב"ה הביא יסורים על חזקיהו ואמר לו לישעיהו לך ובקר את החולה שנאמר (מלכים ב כ; ישעיהו לח) בימים ההם חלה חזקיהו למות ויבא אליו ישעיהו בן אמוץ הנביא ויאמר אליו כה אמר ה' צו לביתך כי מת אתה ולא תחיה וגו' (ברכות י ע"א).
מכל מקום נראה שדעת חז"ל בהחלט לא היתה נוחה מהדוקרב הגאוותני שבין הממסד הדתי לבין הממסד פוליטי.
א. כיצד סיפור יהונתן הוא סיפור "הבן המורד באביו", אם הוא כלל לא ידע על החרם שהטיל שאול? בעצמך אמרת שהוא "מפר בלא-יודעין את הנדר"! שכחת לציין שאחרי שאמרו לו שאביו הטיל איסור על אכילה הוא ביקר את אביו בחריפות: "עכר אבי את הארץ"
ב. לא קיימת מגמה של טיהור יהונתן שמתחזקת ע"י המפרשים – שכן הכתוב מעולם לא ביקר אותו. משום כך טענתך שחז"ל מלהקים את הדמויות אחרת מן המחבר המקראי אינה רוולנטית למקרה של "הטוב".
ג. עמדת יפה על נקודה חשובה המקשרת בין הנדר של שאול לנדרו של יפתח. הנדר, ללא כוונת מכוון, חל בסופו של דבר על בנו של הנודר. "כרה בור בו נפל" סטייל. אבל יש הבדל חשוב בין הנדרים. בעוד שאול נדר שתוצאתו העגומה הייתה בלתי סבירה (דווקא בן מלך ימצא דבש ביער ויאכלהו?), נדרו של יפתח היה מלכתחילה נדר רעוע ומסוכן: "והיה היוצא אשר יצא" – מה שיוצא אני מרוצה… מכל מקום אני מסכים שיפתח בפשט אינו רע – והפרשנות החז"לית מלהקת אותו מחדש לתפקיד ה"רע".
ד. הטענה המרכזית היא שהשינוי בליהוק נובע משינוי ביחס לנדרים. את זה, להערכתי, לא הוכחת כראוי. אם הנדר הפך לבעייתי, אך לא היה כזה בתקופת המקרא, מדוע כבר המקרא מציב את יהונתן בצד של הטובים? ועוד: אם מפתח ביתו של יפתח היה יוצאת כבשה, האם המקרא היה מבקר אותו?
ה. אגב, יש קשר מעניין בין כל סיפורי הנדרים – השורש עכ"ר. צריך לברר האם הוא מופיע רק כאן או שהקישור מקרי.
ו. ורק דבר אחד נותר אצלי מוקשה. "עכן מושך בעורלתו היה". במה בהייתה ערלתו אטרקטיבית מסתם ערלות? 🙂
א. 'סיפור הבן המורד באביו' מתייחס לכל מכלול היחסים שבין יונתן לשאול, שתחילתו בתגובה החריפה של יונתן לחרם של אביו ושיאו בהתייצבות הגלויה שלו לצד דוד, יריב שאול.
ב, ג, ד: המקרא מלהק כל אחת מהדמויות *לפי העניין.* אצל חז"ל הקריטריון הוא אחיד – נגד החרם, ומכאן התייצבות אוטומטית בעד הצד הנפגע ממנו. לכן ברור שבמקרה של יונתן אין צורך בטיהור. כל מה שעושה המדרש הוא לחזק עוד יותר את צדיקותו. בשני המקרים האחרים, לעומת זאת, צריך להפוך את היוצרות כדי שיתאימו למטרה החינוכית של חז"ל.
ה. נכון! באמת מעניין, בעיקר השימוש של יפתח בביטוי שנשמע כה מודרני "את היית בעוכריי", שפתאום מקבל משמעות חדשה (או בעצם ישנה)
ו. אל תתן לחז"ל רעיונות. גם ככה הם מאשימים אותו ש"כל עבירות חמורות שעבר על ה' חומשי תורה", אבל על משיכת עורלתם של אחרים אפילו הם לא חשבו…:)
מכוער מכוער, אבל לפחות שמו של עכן זכה לחיות לנצח כנחש הארסי ביותר הקיים בישראל.
מעניין כמה אחים גדולים לימדו את אחיהם מקרא בדרך הקשה, כמו שאחי הגדול עשה. הוא פנה אליי בשאלה: "יהושע כבש את ה-…" יחד עם צביטה עצבנית. ואז ענה: "לא, לא אחחחח, לא כוס רבאק, גם לא אינעלשורלה, יהושע כבש את העי".
יכול להיות שהיה לנו את אותו אח גדול?
ולגבי הנחש – לא ברור מי נקרא על שם מי, כי לפי מדרש חז"ל עכן "הוא מלשון 'עכנאי ' והוא שם למין נחש ארסי ".
תודה שפרה! טור מרתק. הערה אחת: אני לא בטוח שצריך לתלות את היחס השלילי לנדרים בחורבן הבית. כבר במקרא ישנה הסתייגות מנדרים: "וְכִי תֶחְדַּל לִנְדֹּר לֹא יִהְיֶה בְךָ חֵטְא" (דברים כג כג), "טוֹב אֲשֶׁר לֹא תִדֹּר מִשֶּׁתִּדּוֹר וְלֹא תְשַׁלֵּם" (קהלת ה ד). אולי אפשר אפילו לראות כאן התפתחות דיאכרונית – אע"פ שמדובר רק בשני פסוקים – היות שהפסוק המוקדם רק מרגיע שלא לנדור זה בסדר, ואילו הפסוק המאוחר ממליץ שמוטב לא לנדור. חז"ל ממשיכים עם המגמה הזאת ומאפשרים להתיר נדרים שכבר נידרו, אע"פ שהם יודעים ש"התר נדרים פורחים באויר". אני חושב שסביר להניח שמדובר בהתפתחות פנימית: מתקופת המקרא ועד תקופת חז"ל ישנה תפישה רציפה שלמלים יש כח, ושבועות או נדרים הן דבר מחייב. לפיכך מדובר במעשים מסוכנים, שהרי הם מערבים כחות עליונים: "לֹא תִשָּׂא אֶת שֵׁם ה' אֱלֹהֶיךָ לַשָּׁוְא כִּי לֹא יְנַקֶּה ה' אֵת אֲשֶׁר יִשָּׂא אֶת שְׁמוֹ לַשָּׁוְא" (שמות כ ו). אבל מה עושה אדם שנדר דבר בפזיזות ומגלה שאיננו יכול לקיימו? מה יכול לעשות אדם כמו יפתח? סביר להניח שהפחד מפני הסכנה, וקונפליקטים בלתי אפשריים שיצרו נדרים בלתי אפשריים, הם שגרמו להתפתחותם של מנגנונים פנימיים שרוקנו בסופו של דבר את הנדר מתוכן.
אני מסכימה שהגישה *המסתייגת* קיימת כבר במקרא, אם כי היא יותר מובלעת בין השורות, תוך הבנה לנסיבות שבהן חש האדם צורך לנדור. כך לא רק לגבי יפתח אלא אפילו לגבי חנה, שנדרה אמנם מזכה אותה בבן, אבל באיזה מחיר! עם זאת, מדובר בהסתייגות ובחובת זהירות, לא בשלילה מוחלטת של הנדר כמו במדרשי חז"ל! כאמור, מגמתם של חז"ל היא חינוכית נטו, ועל כן אין מקום לגילוי אמפתיה למצוקותיו של הפרט הנודר, כדי לא להותיר שום פתח לספק.
לגבי הנסיבות של שלילת הנדרים – כפי שכתבתי, אין לי אסמכתא לכך שהן קשורות לחורבן הבית אלא זו השערה בלבד. אך גם אם, כדבריך, אין זה חידוש של חז"ל אלא המשך מגמה שתחילתה כבר במקרא עצמו, אין לי ספק שהיא עברה האצה משמעותית מאז חורבן הבית והמעבר מפולחן קרבני לפולחן מילולי. מעבר זה הגביר עשרת מונים את המשקל של המילה הנאמרת, ובכך הפך את הנדר מאופציה, גם אם לא מאוד רצויה, לפרקטיקה שיש לדחותה מכל וכל, גם במחיר עיצוב מחדש של הסיפור המקראי.
את כותבת בצורה מעניינת ומרתקת.
ניתוח מעמיק ומחכים.
ככה מחנכת בישראל צריכה להיות לעניין ולרתק.
ישר כוחך
נהדר לשמוע ונותן "דרייב" להמשך. תודה!
(אם כי אתה קושר לי כתר לא לי כמחנכת. היחידים שחינכתי עד כה הם הילדים הפרטיים שלי)