ואת בכית כי רע. כי רע ומר, בתי.
ואת בכית עונייך וחידלונך,
אלי נשאת עיניים בלי ראית אותי,
את השקוף וצח כחלונך.
…
רעייתי, אפלה בינינו הזכוכית,
קרבתי עוד. ורוח בי לא קם.
את ישנה בכר אשר עליו בכית.
והס. רק עצמותי מכות נקם.
(מתוך "הבכי", נתן אלתרמן)
בתי. רעייתי. מיהי זו הבוכה בייאוש "כי רע ומר"? אם זו אשתו, מדוע הוא קורא לה 'בתי'? הערפול המכוון הזה, שבו לא ברור עד הסוף האם מדובר במערכת רגשית בין גבר לאשה או בין הורה וילד, חוזר ברבים משיריו של אלתרמן. כמו בפוסטים קודמים על אלתרמן, גם הפעם המקור מצוי במקורות. כבר המקרא מלהטט בין שתי מערכות היחסים הללו כשהוא עוסק בתיאור הקשר בין אלוהים לישראל: "הֲבֵן יַקִּיר לִי אֶפְרַיִם אִם יֶלֶד שַׁעֲשֻׁעִים" מצד אחד, מול "זָכַרְתִּי לָךְ חֶסֶד נְעוּרַיִךְ אַהֲבַת כְּלוּלֹתָיִךְ", מצד שני.
אב רחום או בעל חמום?
יציאת מצריים מעוצבת כסיפור לידה, בו גוף אחד גדל ומתפתח בתוך גוף אחר, עד שלב הניתוק ההכרחי והיציאה לאוויר העולם, שמלווה בדם על הפתח, בקיעת המים ויציאת היילוד דרך מעבר צר. גם המשך הדרך נושא אופי של דאגה הורית לרך הלומד לאט לאט לעמוד על רגליו: "וּבַמִּדְבָּר אֲשֶׁר רָאִיתָ אֲשֶׁר נְשָׂאֲךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, כַּאֲשֶׁר יִשָּׂא-אִישׁ אֶת-בְּנוֹ בְּכָל-הַדֶּרֶךְ אֲשֶׁר הֲלַכְתֶּם" (דברים א 31). במערכת זו, עשרת הדברות מתפקדים כחוקי המותר והאסור שמציב ההורה בפני הילד, והנדודים במדבר הם כתקופת חניכה והתבגרות, המלווה פה ושם בתלונות של הילד המפונק על זה שקשה לו, ונמאס לו, וגם האוכל לא משהו. בתגובה מתפרץ עליו האל-האב בטקטיקת הפאסיב-אגרסיב הידועה של 'איך אתה מתייחס אליי אחרי כל מה שעשיתי בשבילך', אך בסופו של דבר דואג שהילד ימצא לו מקום ויסתדר בחיים.
מאידך, כאשר משה מסכם את מעמד מתן התורה (דברים פרק ה'), ההתחלה היא עדיין באותו סגנון הורי: הוא מונה את עשרת הדברות ומשביע את העם לקיים אותן, ובקולו אנו שומעים את ההורה הדורש מהילד לשמוע בקולו אחרת-אוי-ואבוי-יהיה-לך: "לֹא תָסֻרוּ יָמִין וּשְׂמֹאל… לְמַעַן תִּחְיוּן וְטוֹב לָכֶם". אך מייד אחר-כך מופיע מוטיב חדש: "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל: יְהוָה אֱלֹהֵינוּ יְהוָה אֶחָד. וְאָהַבְתָּ אֵת יְהוָה אֱלֹהֶיךָ בְּכָל-לְבָבְךָ וּבְכָל-נַפְשְׁךָ וּבְכָל-מְאֹדֶךָ". שני הפסוקים הללו, שהפכו לזיהוי היהודי המובהק ביותר, כורכים לראשונה שתי תביעות טוטאליות – בלעדיות ואהבת נפש. שתי תביעות אלו מעניקות למעמד הר סיני ממד נוסף: הן מעצבות אותו כטקס כלולות. בנקודה זו, היחסים בין האל לעמו שעוצבו עד עכשיו רק כמערכת הורית, משנים פאזה. יש בהם אלמנטים של בחירה ואפילו של חשק, כפי שקיימים בין בני זוג: "בְּךָ בָּחַר יְהוָה אֱלֹהֶיךָ לִהְיוֹת לוֹ לְעַם סְגֻלָּה, מִכֹּל הָעַמִּים… חָשַׁק יְהוָה בָּכֶם–וַיִּבְחַר בָּכֶם" (דברים, ז 5-6).
עם זאת, לא מדובר על מערכת זוגית שוויונית, אלא כזו שמשמרת את ההירארכיה והתביעה לצייתנות שאפיינו את הדפוס הקודם, ההורי. אדרבא, התובענות הזאת רק מתחזקת. אוי לה לאשה-ישראל אם תעיז לבגוד: "לֹא תֵלְכוּן אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים…כִּי אֵל קַנָּא יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, בְּקִרְבֶּךָ… וְהִשְׁמִידְךָ מֵעַל פְּנֵי הָאֲדָמָה". ובאוזני הקורא מהדהדות שורותיו של האוהב האלתרמני בניגון עתיק, שממש כמו אלוהים גם הוא כופה את בחירתו על הצד השני הר כגיגית, עם אותה דרישה להתמסרות מוחלטת ועם אותה קנאה משמידת-כל: אך אם פעם תהיי צוחקת /בלעדיי במסיבת מרעייך / תעבור קנאתי שותקת / ותשרוף את ביתך עלייך.
אלוהים עושים באהבה
איך ניתן לקבל את הציווי וְאָהַבְתָּ אֵת יְהוָה אֱלֹהֶיךָ? האם אפשר בכלל לדרוש אהבה?
על סוגיה זו נכתבו תילי תילים של הסברים, שמרביתם נועדו להעביר את הציווי מהמישור הרגשי המופשט אל המישור המעשי. הפרשנים המסורתיים מדברים על מחויבות לקיום מצוות, התפעלות ממעשי הבריאה או שמחה בהנהגה האלוהית. ספרי המוסר והחסידות שמים דגש על עבודת האל מתוך דבקות ושמחה. המחקר המודרני מציע כיוון אחר – הוא מצביע על דמיון בין מבנה ספר דברים לבין דגם של שבועה חוזית שהיה מקובל במזרח הקדום, הכולל דרישה לאהבת השליט. לפי תאוריה זו, כשם שבחוזה הנתינות ברור שהכוונה אינה לאהבה רגשית אלא לציות, כך גם אהבת האל הנדרשת מישראל אינה אלא ביטוי לנאמנות ולצייתנות ללא ערעור.
ועדיין – ואהבת. בטקסט שבו כל מילה טעונה משמעות, אי אפשר להתעלם מהממד הרגשי המגולם בה. וכשהוא בא, כאמור, עם דרישה לבלעדיות, אנו מקבלים את שני היסודות המכוננים של מערכת זוגית. מכאן ואילך, כמו אצל אלתרמן, יהיו שני הדימויים שזורים זה בזה לבלתי הפרד: "הֲלוֹא מֵעַתָּה קָרָאת לִי אָבִי, אַלּוּף נְעֻרַי אָתָּה" (ירמיהו ג 4).
כשהאולי הופך לוודאי
מה גרם לשינוי הדרמטי הזה בעולם הדימויים? התזמון. נאום משה נישא ערב הכניסה לארץ והמגע עם התרבות המקומית. זו הפעם הראשונה שבה "(לֹא) יִהְיֶה לְךָ אֱלֹהִים אֲחֵרִים עַל פָּנָי", הופך מאפשרות תיאורטית – לסיכון ממשי. נכון, הנימה ההורית עדיין קיימת – וְיָדַעְתָּ עִם-לְבָבֶךָ כִּי כַּאֲשֶׁר יְיַסֵּר אִישׁ אֶת-בְּנוֹ, יְהוָה אֱלֹהֶיךָ מְיַסְּרֶךָּ. אך היא עלולה לאבד מתוקפה לנוכח התחרות הצפויה על ליבו של העם הצעיר. הלא אם מדובר בילד מתבגר, מה יותר טבעי ולגיטימי מחיפוש אהבה חדשה? הקשר ההורי לבדו אינו יכול לבסס יחסים בלעדיים. כאן נדרשת התקשרות מסוג אחר. לכן, מעתה יהיה ישראל לא רק בנו של אלוהים אלא גם אשת נעוריו, שביניהם כרותה ברית מקודשת שאין להפירה.
מכאן אנחנו מבינים את עוצמתו של הדימוי הכפול. הוא מאפשר לשתול נורמות של מערכת אחת במערכת האחרת, בלי שנחוש בצרימה. כאשר אלתרמן קורא לאהובתו "בתי" הוא מכניס למערכת הזוגית מוטיב שאינו קיים בה באופן טבעי – השייכות הנצחית שאינה ניתנת להתרה, כפי שקיימת ביחסי הורה ילד. מאידך, כאשר המקרא הופך את יחסי ישראל ואלוהים ממערכת הורית למערכת זוגית, הוא מכניס אליה את אלמנט הבחירה, ומה שמשמעותי יותר – את מוטיב הבגידה.
למי קראת בעלי?
ככל שחדירת התרבות הזרה הולכת ומעמיקה, ויחד עימה גם אימוץ של פולחנים מקומיים, כך הולך וגובר השימוש הרטורי בשתי מערכות היחסים במקביל. וכך משמשים בדברי הנביאים דימויים מתחלפים של ישראל: לעיתים הם בנים – או סוררים (בָּנִים גִּדַּלְתִּי ורוֹמַמְתִּי – וְהֵם פָּשְׁעוּ בִי), או אהובים ומעוררי חמלה (כִּי נַעַר יִשְׂרָאֵל וָאֹהֲבֵהוּ; וּמִמִּצְרַיִם קָרָאתִי לִבְנִי). אך לעיתים קרובות יותר הם אשה, שכמעט תמיד מואשמת בבגידה (כִּי מֵאִתִּי גִּלִּית וַתַּעֲלִי, הִרְחַבְתְּ מִשְׁכָּבֵךְ וַתִּכְרָת-לָךְ מֵהֶם–אָהַבְתְּ מִשְׁכָּבָם). חילופי הדימויים יכולים להיות באותו פרק, ואפילו באותו פסוק! "אַךְ דְּעִי עֲוֹנֵךְ כִּי בַּיהוָה אֱלֹהַיִךְ פָּשָׁעַתְּ; וַתְּפַזְּרִי אֶת-דְּרָכַיִךְ לַזָּרִים, תַּחַת כָּל-עֵץ רַעֲנָן, וּבְקוֹלִי לֹא-שְׁמַעְתֶּם, נְאֻם-יְהוָה, שׁוּבוּ בָנִים שׁוֹבָבִים נְאֻם-יְהוָה, כִּי אָנֹכִי בָּעַלְתִּי בָכֶם" (ירמיהו ג 13-14).
נכון, פה ושם מבצבצים דימויים נשיים אחרים של ישראל כאשת נעורים אהובה, אך הם נמחצים תחת כובדה של אשמת הניאוף ותיאורי הזנות הבוטים. ומאחר ואחד העקרונות הספרותיים המכוננים בתנ"ך בכלל, ואצל הנביאים בפרט, הוא מידה כנגד מידה, הרי שגם תאורי פעולת העונשין מדברים באותה שפה של אלימות מינית:
כֹּה-אָמַר אֲדֹנָי יְהוִה, יַעַן הִשָּׁפֵךְ נְחֻשְׁתֵּךְ וַתִּגָּלֶה עֶרְוָתֵךְ בְּתַזְנוּתַיִךְ עַל-מְאַהֲבָיִךְ וְעַל כָּל-גִּלּוּלֵי תוֹעֲבוֹתַיִךְ, וְכִדְמֵי בָנַיִךְ אֲשֶׁר נָתַתְּ לָהֶם. לָכֵן הִנְנִי מְקַבֵּץ אֶת-כָּל-מְאַהֲבַיִךְ, אֲשֶׁר עָרַבְתְּ עֲלֵיהֶם, וְאֵת כָּל-אֲשֶׁר אָהַבְתְּ, עַל כָּל-אֲשֶׁר שָׂנֵאת; וְקִבַּצְתִּי אֹתָם עָלַיִךְ מִסָּבִיב וְגִלֵּיתִי עֶרְוָתֵךְ אֲלֵהֶם וְרָאוּ אֶת-כָּל-עֶרְוָתֵךְ. וּשְׁפַטְתִּיךְ מִשְׁפְּטֵי נֹאֲפוֹת, וְשֹׁפְכֹת דָּם וּנְתַתִּיךְ דַּם חֵמָה וְקִנְאָה. וְנָתַתִּי אֹתָךְ בְּיָדָם, וְהָרְסוּ גַבֵּךְ וְנִתְּצוּ רָמֹתַיִךְ, וְהִפְשִׁיטוּ אוֹתָךְ בְּגָדַיִךְ, וְלָקְחוּ כְּלֵי תִפְאַרְתֵּךְ; וְהִנִּיחוּךְ עֵירֹם וְעֶרְיָה. (יחזקאל טז 36-39).
מה שהחל, איפוא, כמסע חיים משותף של אב ובנו, המשובץ פה ושם במרד נעורים, הולך והופך בהדרגה למערבולת יצרים טעונה בין בני זוג, הלכודים לנצח ביחסי אהבה, קנאה, נקמנות, חרטה וחוזר חלילה.
______________________________________________________________________________________
במפתיע, כל המולת הבשרים הזאת, עם כל עוצמתה הרטורית, נעלמת בבת אחת לבלי שוב לאחר חורבן בית שני. מדוע? ומה יתפוס את מקומה? על כך בחלק השני, בקרוב.
_______________________________________________________________________________________
ממתין בקוצר רוח לחלק ב'. בהרבה מקומות אהבה נקשרת לאמונה – מעין רגש פנימי שגורם לך לעשות דברים שמעבר לרציונל. הדהוד אנחנו מוצאים כמובן במדרשי חז"ל ומאוחר יותר בחסידות, אבל התנ"ך באמת מותיר אותנו (אותי לפחות) במבוכה כמו שהצגת – גילום תביעות במערכת יחסים, תהא אשר תהא. אני חושב שאחד המקומות שזה מופיע בשיא החריפות הוא אצל הנביא הושע, שנדרש לקחת אישה זונה ולאהוב אותה, משל ליחסים המורכבים של האל עם עמו.
אכן, הושע ויחזקאל הם הבוטים ביותר, אך נדמה לי שמאז ראשיתם של נביאי הכתב ועד נביאי בית שני אין כמעט נביא שלא השתמש בדימוי הזה. השימוש הנרחב במוטיב הבגידה והזנות לאורך תקופה כה ארוכה, והיעלמו המוחלט לאחר מכן מסיבות שעוד אפרט, הן דוגמה מרתקת להשפעת הנסיבות ההיסטוריות על הרטוריקה הדתית.
ניתוח מרתק !
חן חן! שמחה על הצטרפותך למעגל המגיבים.
אשה-ילדה
ברוכה השבה. התגעגעתי.
יחזקאל מתאר מקרה על גבול הפדופיליה בו הבעל מוצא את אשתו כתינוקת עזובה (מתבוססת בדמייך) ומגדל אותה להיות אשתו. זה היה נוהג נפוץ בזמנו ולא פלא שבמצב כזה הבעל ממשיך להתייחס לאשה מדי פעם כילדה גם לאחר הנישואים.
האם אני מזהה כאן הדים מספרו של מיכה גודמן: הנאום האחרון של משה?
תודה. לא הלכתי לשום מקום. הפוסט הזה היה חצי-אפוי במשך הרבה זמן, עד שפיצחתי, כך נראה לי, את חידת החלפת הדימויים שהעסיקה אותי.
לגבי המקרה של יחזקאל – הוא אכן מצליח לתמצת את כל עוצמת הנבגדות בגלל התפקיד הכפול של הגבר – תחליף אב בהתחלה ובעל בהמשך. עם זאת, הוא עדיין נשאר, כפי שציינת, בתחומי הריאליה, כי הדמות שמול הגבר היא אותה אחת (תינוקת-אשה). מבחינה זו הוא יוצא דופן. כל הדוגמאות האחרות, מחליפות לא רק בין הורות וזוגיות אלא גם בין בנים (זכר-רבים) לאשה (נקבה-יחיד), בלי להתבלבל, כפי שמודגם כל כך יפה בפסוק מירמיהו שהבאתי.
את הספר של גודמן לא קראתי, אך שמעתי את הרצאתו על נאום משה בתיקון ליל שבועות האחרון. ככל הזכור לי, הוא משווה בין נאום משה לעשרת הדיברות. לא זכור לי שהוא התייחס לעניין השינוי במערכת היחסים, אך אם כיוונתי לדעת גדולים בעניין זה – לכבוד הוא לי.
כרגיל מעורר, מאתגר… איכשהו נשארתי עם הקשר בין אהבה לצייתנות , קשר מטריד ביותר. האל המקראי ובן דמותו הגבר הפטריארכלי רואים בציות ביטוי לאהבה. זוהי אהבה שאין בה מקום לסובייקט , זו היא אהבה בה האובייקט האוהב חייב כביטוי לאהבתו לבטל את רצונו את קיומו את עצמיותו. לצורך הזנת קיומו, עוצמתו של המושא האהבה הנערץ. תפיסת אהבה שכזו הינה מקור לכל כך הרבה תחלואים חברתיים, לכל כך הרבה עיוות כוחנות וניצול. אני חושבת כמה רחוק הגענו כשעל לוח לבינו ובארון הספרים שלנו מונחים , הבעל שם טוב , רוזנצוויג , בובר ,השל ,יוסקה ואחרים המדברים על אהבה , אמונה בחירה חופשית ויחסים שיש בהם הדדיות . ומיד אני שואלת והיכן הן הנשים ?היכן הן דורות של נשים שיכלו להביא לפנינו ראייה כל כך שונה של מערכות יחסים בין האל והאדם המבקשים לאהוב זה את זה. ראיה שיודעת להפריד בין אישה ותינוקת בין אב לאהוב , ראיה שיודעת את המחיר האיום שמשלמים כשאב מתיימר להיות אהוב ושתינוקת נדרשת לגדול למאהבת. והתשובה כמובן בגוף השאלה. מי שדורות שחקו את קיומן שמחוץ לצייתנות אינן ממהרות להעלות את תפיסותיהן על הכתב, וזו טרגדיה בפני עצמה – כל הקולות האבודים. שתבוא יילטא ותשבור כאן כמה אלפי כדים…
ללי אלכסנדר
כרגיל, את מאירה זווית שלא חשבתי עליה – היכן הנשים בסיפור הזה. דורות של גברים מדברים בשמן – החל מחז"ל, דרך אלתרמן עם שירי האהבה הנפלאים והנוראים כאחד שלו, שלא רק שמצווה על אהובתו "אל תלבשי את שמלת החג / אל תצחקי לעולם", אלא גם מעז לשים בפיה, אל נוכח השפלתה המתמשכת בידיו, את מילות ההכנעה המצמררות "כל אשר תעשה ותשאל/ אעשה ואוסיף לשמוח/ יהיה טוב, אהובי, יהיה קל / לעולם לא יחסר לי כוח", ועד לפרסומאים רק לפני כמה עשורים.
(דוגמאות כאן: http://www.dose.com/lists/2633/22-Vintage-Ads-Designed-To-Keep-Women-In-Their-Place-The-Last-One-Hit-Me-So-Hard?utm_source=FBTraffic&utm_medium=fijifrost&utm_campaign=CMface
book
ועם זאת, אני אופטימית. סימניו של השינוי ניכרים בכל מקום, ואי אפשר להתעלם מהם: מניינים שוויוניים וחתונות שוויוניות, לימודים לתואר "מורת הלכה", טוענות רבניות ומשגיחות כשרות, ספרה של מלכה פיוטרובסקי, קבוצת הפייסבוק המופלאה "אני פמיניסטית *דתיה* וגם לי אין חוש הומור" ששורשיה נטועים עמוק בקיבוץ סעד והיא מונה כיום למעלה מ-7,000 נשים מכל קצות הקשת הדתית, ובדרכנו הצנועה – גם את ואני. כל אחת מאלו היא ילטא המנפצת עוד כד, עד שיהיה קולם נשמע מסוף העולם ועד סופו.
בלעדיות ואהבת-נפש. חשבתי גם על החטא הקדמון של אדם וחוה. אלוהים דרש מהם / העמיד אותם בנסיון שלא "יאכלו מעץ הדעת" (עד היום איני יודעת מה הכוונה ב"עץ הדעת", אך זה כבר לדיון אחר). ואדם וחוה, לא ממש התייחסו. הם שברו את האמון של האל בהם. המלים שלו לא היו בלעדיות. "אז אלוהים אמר…". יופי. לכן, הקשר לא היה ממש קשר של אהבת-נפש וגם לא של בלעדיות. רק לאחר הגירוש מגן העדן, הבינו אדם וחוה את ההפסד.
תודה (כרגיל) על מאמריך המרתקים.
מחכה בשקיקה לחלק ב'.
שבוע טוב.
מעניינת ההשוואה שאת עושה עם אדם וחווה, כי אכן גם שם יש מערכת יחסים כפולה, אך בצורה קצת שונה: בינם לבין עצמם זוהי מערכת *זוגית* המבוססת על ציות ("והוא ימשול בך"), אך בינם לבין אלוהים זוהי מערכת *הורית* במובהק.
כתבתי על כך כאן:
https://yahalam.wordpress.com/2012/01/17/%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99-%d7%94%d7%92%d7%9f-2/
יחד עם זאת הציווי "והוא ימשול בך" הגיע רק לאחר החטא הקדמון, ביחד עם "בעצב תלדי בנים" ו"אליך תשוקתך". כך שמלכתחילה, אני חושבת, מערכת היחסים ביניהם היתה שוויונית, למרות שחוה נוצרה "מצלע אדם" וכדי "להיות עזר כנגדו" (בעצם גם המחבר, לא ממש נעים לו, אז לי אישית נראית הגרסה הראשונית, בה לא רשום כל זאת, אלא "זכר ונקבה בראם") ורק אח"כ, אולי כדי לגבות את עצמו מ"מה יאמרו", המחבר הוסיף את "נלקחה מצלע" של אדם וכו'.
עובדה שאדם הקשיב לחוה ואף טעם מהפרי האסור, לכן מכאן אני רואה מערכת שוויונית למדי.
ה"והוא ימשול בך" הגיע רק אח"כ, עם החטא הקדמון, ואני שואלת עצמי, הייתכן וזה אחד העונשים בהם על הנשים לשאת? שאלה שדורשת חקר יותר מעמיק.
ובנצרות, הלוא יש "כפרה" מ"החטא הקדמון" ו"הכל נסלח", אבל גם הם מאוד מתלהבים מ"והוא ימשול בך" ועד לא מזמן בנדרי הנישואין שלהם תמיד הוסיפו כי על האשה "לכבד ולציית לבעלה" (אבל אני חושבת שכעת הם כבר הסירו זאת, מפאת המבוכה הרבה שמשפט זה גורם).
סליחה, לא קראתי את הקישור המעניין ששלחת על "אדם וחוה על ספת הפסיכולוג". אקרא (אני מקווה) בערב, בעיון.
ותודה רבה על תגובתך! 🙂
[…] יהדותי למשתמש מחשבות על יהדות בראש אחר « אַהֲבַת עוֹלָם אֲהַבְתִּיךְ – חלק א' […]