"עוֹלָם יָשָׁן עֲדֵי הַיְּסוֹד נַחְרִימָה
מִגַּב כָּפוּף נִפְרֹק הָעֹל
אֶת עוֹלָמֵנוּ אָז נָקִימָה
לֹא כְלוּם מִתְּמוֹל,
מָחָר – הַכֹּל".
(מתוך "האינטרנציונל")
הרעיון של החרבת העולם המקולקל "עדי יסוד" והקמת עולם מתוקן במקומו אינו חדש. הוא מלווה את התודעה האנושית מראשיתה ומשתקף כבר במיתוסים הקדומים על היווצרות העולם. רבים מהם מתארים את תולדות היקום כשורה של מאבקים בין אלים שונים, כשכל ניצחון או תבוסה משנים את הסדר הקוסמי מקצה לקצה. כך למשל בסיפור הבריאה הבבלי אנומה אליש, הדור החדש של האלים הורג את תיהמת, האלה הקדומה שהולידה את כל כוחות הטבע, ושני חלקי גוויתה משמשים ליצירת הים והשמיים של העולם החדש. הד לתפיסה זו נמצא במדרש בראשית רבה המתייחס לביטוי החוזר ונשנה ויהי ערב ויהי בוקר– "מלמד שהיה הקב"ה בורא עולמות ומחריבן, עד שברא את אלו" (ב"ר ג', ט).
גם במקרא מופיעים ארועים כאלה של אתחול מנקודת האפס, שהדרמטי ביותר מביניהם הוא המבול. אלא שיש בהם חידוש. נוסף אליהם הממד המוסרי. על פי היהדות, מה שעלול לגרום להחרבת העולם אינו מריבות או גחמות של האלים, אלא השחתה מוסרית של האדם. יש מצבים של קלקול מידות כל-כך קיצוני, עד שהתיקון כבר אינו אפשרי. "וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים לְנֹחַ: קֵץ כָּל-בָּשָׂר בָּא לְפָנַי כִּי-מָלְאָה הָאָרֶץ חָמָס מִפְּנֵיהֶם… וַאֲנִי הִנְנִי מֵבִיא אֶת-הַמַּבּוּל מַיִם עַל-הָאָרֶץ לְשַׁחֵת כָּל-בָּשָׂר אֲשֶׁר-בּוֹ רוּחַ חַיִּים מִתַּחַת הַשָּׁמָיִם" (בראשית פרק ו'). מכאן ואילך עובר עיקרון זה כחוט השני בסיפורי התורה, בדברי הנביאים ובספרות החוכמה המקראית: לא אנו תלויים בגורל העולם, אלא גורל העולם תלוי בנו.
סיפור הורס
נח נבחר להתחיל את האנושות מחדש. אך מהר מאוד צצים שוב הקלקולים, שמגיעים לשיאם בבניית מגדל בבל. אלוהים, מצידו, מחליט לזנוח את פרוייקט תיקון האנושות בכללותה ולהתמקד מעתה באברהם ובזרעו, תוך הבטחה שהיא גם ייעוד: "וְאֶעֶשְׂךָ לְגוֹי גָּדוֹל וַאֲבָרֶכְךָ… וְנִבְרְכוּ בְךָ כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה" (בראשית יב 3).
אלא שגם מבני העם הנבחר הוא לא רווה נחת. הוא רק סיים להוציא אותם ממצרים תוך מפגן מרשים של אותות ומופתים וכבר הם יוצרים לעצמם עגל זהב ומכריזים "אלה אלוהיך ישראל". אלוהים בזעמו פונה שוב למסלול המוכר – להרוס הכל ולהתחיל מחדש, כשהוא מבטיח למשה באותן מילים כמו לאברהם לפניו – "וְאֶעֱשֶׂה אוֹתְךָ לְגוֹי גָּדוֹל" (שמות לב 10). אך הפעם משה מצליח לעצור את המחזוריות הקבועה של הרס ובניה, תוך שהוא משתמש בשני נימוקים שמוכרים לנו מתחום הדינמיקה המשפחתית: הראשון – לא נעים, מה יגידו בשכונה: "לָמָּה יֹאמְרוּ מִצְרַיִם לֵאמֹר בְּרָעָה הוֹצִיאָם לַהֲרֹג אֹתָם בֶּהָרִים וּלְכַלֹּתָם מֵעַל פְּנֵי הָאֲדָמָה". והשני – אחרי הכל, משפחה זו משפחה, והרי כרתת ברית עם אבותינו והבטחת להם ארץ והמשכיות. ואכן, "וַיִּנָּחֶם יְהוָה עַל הָרָעָה אֲשֶׁר דִּבֶּר לַעֲשׂוֹת לְעַמּוֹ" (שם, 14). ה"וינחם" הזה, שמצלצל לנו מוכר, מרמז שלא רק דברי משה הם שגרמו לשינוי. הרי זה בדיוק אותו הפועל ששמענו לפני המבול: "וַיַּרְא יְהוָה כִּי רַבָּה רָעַת הָאָדָם בָּאָרֶץ וְכָל יֵצֶר מַחְשְׁבֹת לִבּוֹ רַק רַע כָּל הַיּוֹם, וַיִּנָּחֶם יְהוָה כִּי עָשָׂה אֶת הָאָדָם בָּאָרֶץ". וכך אנו נזכרים בשבועה האלוהית שלאחר המבול ובסיבה שניתנה לה: "לֹא-אֹסִף לְקַלֵּל עוֹד אֶת-הָאֲדָמָה בַּעֲבוּר הָאָדָם, כִּי יֵצֶר לֵב הָאָדָם רַע מִנְּעֻרָיו". אם טבע האדם להיסחף אחר יצריו, ממילא האתחול החוזר ונשנה הוא חסר תועלת, כי גם הדור הבא יגיע לאותה נקודה. עצם השאיפה ליצור חברה אנושית אידילית כבר טומנת בחובה את זרעי הכישלון, וההיסטוריה המודרנית מספקת דוגמאות למכביר.
חכו-חכו שאבא יבוא
ובכל זאת. כשאתה עומד חסר אונים מול מציאות פרובלמטית שאינך מצליח לשנות, יש קסם רב באופציה של התערבות כוח עליון, שיעניש את הרעים, יתגמל את הטובים ויעשה כאן סדר אחת ולתמיד. אלא ש'רעים' ו'טובים' זה עניין של נקודת השקפה. כך, למשל, עולה מדברי הנביאים שבתקופת בית ראשון היתה ציפייה עממית רחבה לקראת מהלך גורלי על-טבעי המכונה יום ה', שינקום סוף-סוף בכל האויבים מבחוץ. הנביא עמוס היה הראשון לקלקל את השמחה, בכוונו את האצבע המאשימה כלפי פנים דווקא: "לָמָּה-זֶּה לָכֶם יוֹם יְהוָה, הוּא-חֹשֶׁךְ וְלֹא-אוֹר… שָׂנֵאתִי מָאַסְתִּי חַגֵּיכֶם וְלֹא אָרִיחַ בְּעַצְּרֹתֵיכֶם. כִּי אִם-תַּעֲלוּ-לִי עֹלוֹת וּמִנְחֹתֵיכֶם, לֹא אֶרְצֶה" (עמוס ה 18-20). יום הדין העתיד לבוא יהפוך את סדרי העולם וישמיד את כל הרשעים, מהגויים ומישראל גם יחד. קיום הפולחן הדתי לא ימנע זאת. הסיכוי היחיד להינצל הוא השמירה על ערכי היסוד של דת ישראל – התנהגות מוסרית, יחסים הוגנים בין אדם לחברו ומחוייבות לחלשים ולנזקקים. גם בדברי נביאים שאחריו מורגשים התסכול והיאוש מהרמה המוסרית של העם, עד שיום ה' מסתמן כמוצא היחיד. קשה שלא לחוש בנימת השמחה לאיד כשהם מפרטים את כל הדברים הנוראיים שיקרו ביום ההוא: "אֲהָהּ לַיּוֹם כִּי קָרוֹב יוֹם יְהוָה וּכְשֹׁד מִשַׁדַּי יָבוֹא" (יואל א' 15); "יוֹם חֹשֶׁךְ וַאֲפֵלָה יוֹם עָנָן וַעֲרָפֶל… לְפָנָיו אָכְלָה אֵשׁ וְאַחֲרָיו תְּלַהֵט לֶהָבָה" (שם ב 2-3) "קָרוֹב יוֹם יְהוָה הַגָּדוֹל, קָרוֹב וּמַהֵר מְאֹד קוֹל יוֹם יְהוָה, מַר צֹרֵחַ שָׁם גִּבּוֹר. יוֹם עֶבְרָה הַיּוֹם הַהוּא, יוֹם צָרָה וּמְצוּקָה" (צפניה א 14-15); "כִּי-הִנֵּה הַיּוֹם בָּא בֹּעֵר כַּתַּנּוּר, וְהָיוּ כָל-זֵדִים וְכָל-עֹשֵׂה רִשְׁעָה קַשׁ, וְלִהַט אֹתָם הַיּוֹם הַבָּא אָמַר יְהוָה צְבָאוֹת" (מלאכי ג 19).
אנחנו עוד נראה את הימים האחרים
ורק לילדים הטובים מגיע פרס בסוף. אמנם חלק מהנביאים נעצרים בשלב ההרס והחורבן, אך בזיכרון הקולקטיבי חרותים דבריהם של אלו שהרחיקו אל היום-שאחרי, אל העולם החדש של אחרית הימים. והפעם – בגירסת אל-כשל. אם "יצר לב האדם" הוא שמכשיל פעם אחר פעם את האנושות בניסיונותיה להתרומם, הפתרון היחיד הוא להסיר אותו. המודל נקבע כבר בספר דברים: גאולה פיזית ולאחריה מהפך מהותי בטבע האדם ואהבת האל בילט-אין: "וְשָׁב יְהוָה אֱלֹהֶיךָ אֶת-שְׁבוּתְךָ וְרִחֲמֶךָ, וְשָׁב וְקִבֶּצְךָ מִכָּל-הָעַמִּים אֲשֶׁר הֱפִיצְךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, שָׁמָּה…וּמָל ה´ אֱלֹהֶיךָ אֶת לְבָבְךָ וְאֶת לְבַב זַרְעֶךָ לְאַהֲבָה אֶת ה´ אֱלֹהֶיךָ בְּכָל לְבָבְךָ וּבְכָל נַפְשְׁךָ לְמַעַן חַיֶּיךָ". (דברים ל 6). פיתוח הרעיון הזה אצל הנביאים לובש פנים מגוונות. חלקם חוזרים עליו כמעט באותה צורה ובמילים דומות: "הִנְנִי מְקַבְּצָם מִכָּל-הָאֲרָצוֹת, אֲשֶׁר הִדַּחְתִּים שָׁם…וְנָתַתִּי לָהֶם לֵב אֶחָד וְדֶרֶךְ אֶחָד לְיִרְאָה אוֹתִי" (ירמיהו לב 39); "וְלָקַחְתִּי אֶתְכֶם מִן-הַגּוֹיִם, וְקִבַּצְתִּי אֶתְכֶם מִכָּל-הָאֲרָצוֹת… וְנָתַתִּי לָכֶם לֵב חָדָשׁ וְרוּחַ חֲדָשָׁה אֶתֵּן בְּקִרְבְּכֶם" (יחזקאל לו 24-26). אחרים מרחיבים את החזון למעגלים נוספים: הוא יכול לחול לא רק על ישראל אלא גם על הסביבה המקיפה אותו – "וְכָרַתִּי לָהֶם בְּרִית בַּיּוֹם הַהוּא עִם-חַיַּת הַשָּׂדֶה וְעִם-עוֹף הַשָּׁמַיִם וְרֶמֶשׂ הָאֲדָמָה, וְקֶשֶׁת וְחֶרֶב וּמִלְחָמָה אֶשְׁבּוֹר מִן-הָאָרֶץ… וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי בֶּאֱמוּנָה וְיָדַעַתְּ אֶת-יְהוָה" (הושע ב 20-22). הוא יכול להקיף גם עמים אחרים, כמאמר הנבואה המופיעה הן בישעיהו והן במיכה "וְהָיָה בְּאַחֲרִית הַיָּמִים…וְהָלְכוּ עַמִּים רַבִּים וְאָמְרוּ לְכוּ וְנַעֲלֶה אֶל הַר יְהוָה אֶל בֵּית אֱלֹהֵי יַעֲקֹב וְיֹרֵנוּ מִדְּרָכָיו וְנֵלְכָה בְּאֹרְחֹתָיו", והוא יכול אפילו לחול על טבע העולם כולו, שיתמלא חסד ואהבת האל, כדברי הנבואה המפורסמת של ישעיהו: "וְגָר זְאֵב עִם כֶּבֶשׂ וְנָמֵר עִם גְּדִי יִרְבָּץ וְעֵגֶל וּכְפִיר וּמְרִיא יַחְדָּו וְנַעַר קָטֹן נֹהֵג בָּם… לֹא יָרֵעוּ וְלֹא יַשְׁחִיתוּ בְּכָל הַר קָדְשִׁי כִּי מָלְאָה הָאָרֶץ דֵּעָה אֶת יְהוָה כַּמַּיִם לַיָּם מְכַסִּים".
אין רעים אין פיגועים
נבואות אחרית הימים נבדלות זו מזו בסגנונן ובפרטיהן, אך כולן חולקות את העיקרון הבסיסי: המעטים שינהגו כראוי יגיעו אל שלב הגאולה, ויזכו ב'לב חדש'. וכאן טמון הפרדוקס המובנה של הגאולה. כרטיס הכניסה אל הארץ המובטחת הוא הבחירה בטוב: "שִׂנְאוּ-רָע וְאֶהֱבוּ טוֹב…אוּלַי יֶחֱנַן יְהוָה אֱלֹהֵי-צְבָאוֹת שְׁאֵרִית יוֹסֵף" (עמוס ה 15). אך השימוש בכרטיס הזה הוא חד-פעמי. ברגע שעברת את שערי הגאולה אתה מאבד אותו לנצח. כי בעולם שאין בו רוע נשללת מהאדם זכות הבחירה.
איך פותרים את הפרדוקס? הרמב"ם והרמב"ן מייצגים שתי גישות מנוגדות. הרמב"ם מבטל את הקושי בטענה שחזון אוטופי דוגמת זה המשורטט בישעיהו הוא משל בלבד: "אל יעלה על הלב שבימות המשיח יבטל דבר ממנהגו של עולם, או יהיה שם חידוש במעשה בראשית, אלא עולם כמנהגו נוהג, וזה שנאמר בישעיה 'וגר זאב עם כבש ונמר עם גדי ירבץ' – משל וחידה…וכן כל כיוצא באלו הדברים בענין המשיח הם משלים" (רמב"ם הלכות מלכים פרק יב הלכה א).
לפי הרמב"ן בדיוק להיפך. האוטופיה הזו היא-היא האידיאל לעתיד לבוא. מלכתחילה, אומר הרמב"ן, נברא האדם כשעשיית הטוב היא חלק ממנו, והוא מקיים אותה ממש כשם שגרמי השמיים ממלאים את תפקידם, ללא שאלה של העדפה או בחירה. האכילה מעץ הדעת קלקלה את המצב הזה: "והנה אחרי אכלו מן העץ היתה בידו הבחירה וברצונו להרע או להטיב בין לו בין לאחרים וזו מדה אלהית מצד אחד ורעה לאדם בהיות לו בה יצר ותאוה" (רמב"ן בראשית ט 9). אחרית הימים תחזיר את המצב לקדמותו: "…אבל לימות המשיח, תהיה הבחירה בטוב להם טבע, לא יתאוה להם הלב למה שאינו ראוי ולא יחפוץ בו כלל… וישוב האדם בזמן ההוא לאשר היה קודם חטאו של אדם הראשון" (רמב"ן דברים ל 6).
איזו משתי הגישות נעדיף?
מצד אחד, בזוכרנו לאלו תהומות יכול לדרדר אותנו הטבע האנושי, מפתה לחשוב שהשינוי יהיה אכן אמיתי ולא רק אלגוריה מתוחכמת. מצד שני מתגנב הספק: הבחירה החופשית היא המבדילה בינינו לבין שאר הנבראים, והופכת אותנו ל'צלם אלוהים'.
לפי הרמב"ן, אמור האדם לבחור בדרך שתוביל אותו – מרצון ומדעת – למצב הראשוני של חוסר בחירה. האמנם אנחנו נדרשים לעשות את כל הדרך רק כדי לחזור שוב אל אותה נקודת התחלה?
ועל כך כתב הנזיר (בהקדמה לאורות הקודש א', עמ' 20, על הפרק "התעלות העולם"): "תורת ההתפתחות המודרנית, יסודה הפילוסופי, אם לא הביולוגי, רעוע. מנין להתקדמות בקו עולה, ולא ברצוא ושוב, או בגלגל החוזר בעולם? מה שאין כן התעלות העולם, שיסודה ההשתלשלות האצילית, בנפילת העולם ותיקונו, שעולה כחוק המיכני בצינור מים, לאותו גובה שממנו ירד, למצבו הקודם העליון".
יפה הרעיון של ה'רצוא ושוב'. הבעיה שהוא מחייב להניח שהאדם נטול הבחירה שבגן עדן נחשב ל'מצב קודם עליון'. זה סותר את כל רעיון הבחירה החופשית כיסוד מהותי ביהדות, בניגוד לנצרות שאכן שואפת לבטל את נזקי 'החטא הקדמון'.
יפה ניסח זאת גבי ברזילי בספרו 'בראשית': "הצו האלוהי מחייב את האדם לבחור בין טוב לרע, ובכך להוציא מהכוח אל הפועל את יכולת הבחירה החופשית שלו. התלבטות זו מציבה את האדם במצב ששום בעל חיים אחר איננו מצוי בו – דילמה מוסרית…על פי תפיסת המקרא, בכל היקום כולו קיימות רק שתי ישויות חופשיות באמת, האדם והאלוהים. הן לבדן אינן שבויות במגבלות האינסטינקט הטבעי, ובוחרות לעשות את דרכן כרצונן."
אכן, הרמב"ם באמת מתקשה בעניין הבחירה כעונש אחרי עץ הדעת, וצריך להקדיש לעניין פרק שלם במורה נבוכים כדי להמציא מחדש מושגים בתחום, כמו "מוסכמות ומושכלות".
ובכל אופן, ברור שהרמב"ן, האחראי העיקרי להפיכת הקבלה למיין-סטרים היהודי, החזיק בתפיסה הקבלית, של העולם העליון שקודם שבירת הכלים, שבירתו ותיקונו. אני חושד שרעיון הבחירה הרמבמיסטי לא היה מרכזי אצלו כל כך, והדטרמיניזם הקבלי אחז גם בו, כמשתמע מדבריו שהבאת. בכלל, רעיון הבחירה כעקרון מרכזי ביהדות, כמו כל עיקרי האמונה, הוא רמבמיסטי, וכמו רוב עיקרי האמונה, הקבלה משנה אותם מאד, ורוב מחשבת ישראל המודרנית הולכת עם הקבלה בעניין. רוב הפרשנות החסידית-קבלית-דרשנית מודרנית, באמת מסבירה פעמים רבות מדוע משהו שקרה היה חייב לקרות, מששת ימי בראשית. הקבלה היא די דטרמיניסטית.
דבר נוסף: האם יש פה סוג של משקע מאז ימי כתות מדבר יהודה? סוף סוף, גם הנצרות יצאה כנראה משם, ולכן גם בה אחז הדטרמיניזם, והיא לקחה אותו עד הסוף – לאדם אין אפשרות לגאולה עצמית, והוא חייב אל שיבוא ויגאל אותו, ולכן האל חייב להתגלם בדמות אדם, שירד אליו לכאן ויעשה את זה. איכשהו, יוצא שהמחזיקים בתפיסה מיסטית מאמינים בדטרמיניזם, והמחזיקים בתפיסה רציונאלית מאמינים בבחירה חופשית.
מקבלת לגמרי את האבחנות שלך בין הרמב"ם לרמב"ן, וגם ברור לי לגמרי באיזה קצה של הסקאלה *אני* נמצאת (ומן הסתם גם אתה).
ולגבי הנושא השני: אם מסתכלים מה הנצרות שאבה מהיהדות ולאיזה כיוון זה התפתח, אפשר להבין למה היא הפכה להיות דת להמונים. כל מה שביהדות קצת אמורפי, עם פנים לכאן ולכאן, מקבל בנצרות הכרעה ברורה וצבעים עזים. למשל: בעוד אנחנו מתפתלים בין "מה הוא רחום וחנון אף אתה רחום וחנון" לבין "כל האומר עד קן ציפור יגיעו רחמיך משתיקים אותו, מפני שעושה מידותיו של הקב"ה רחמים" – הם מציבים דמות אנושית מתווכת בין האל לאדם, ובכך מקלים על עצם הרעיון שיש לאל תכונות שראוי לחקות. אם בדברי הנביאים שלנו לא תמיד ברור עד הסוף כלפי מי מופנה יום ה', חזון יוחנן מצייר בבירור את דמות המטרה: אויבי הנצרות. ובאיזה עונג הם מרחיבים את תיאורים הפלסטיים של התופת ושל עונשי החוטאים, וכמה מקום זה תופס בספרות ובאמנות! זה הרבה יותר תופס את הלב מאשר האלגוריות של הרמב"ם.
וכך גם בעוד אנחנו מתלבטים עם סוגית בחירה-חופשית-כן-או-לא ומעצבים פתרונות שיהיו גם וגם, הנצרות פשוט חותכת אותה החוצה. הגירסה הפרוטסטנטית מרחיקה שלב אחד הלאה ומציגה פתרון פשוט לפרדוקס הגאולה – הניצולים לא ייבחרו *על סמך מעשיהם* אלא לפי קריטריונים נסתרים של האל. בקיצור, אם אתה רק מצליח לבלוע את הרעיון של לידת בתולים ושל בן אנושי לאלוהים – כל מה שבא אחר כך הרבה יותר פשוט מבחינה רעיונית.
אני נוטה להאמין שתפיסת האפוקליפסה שלנו, גם אם אכן שורשיה יהודיים "כשרים", התעצבה רבות ממקורות חיצוניים.
החורבן המיתולוגי של בראשית שונה מאוד מחזון אחרית הימים שבספרות היהודית המאוחרת יותר, של תקופת הנביאים (בעיקר האחרונים). הסיבה היא שלא היה צריך קול אלוהי שילחש לך שיהודה הולכת להחרב – היה צריך קצת להבין בהתנהלות מסביב (שאגב, אני מסכים שהבנה זו לא היתה נחלת רוב הציבור, פשוט כי מידע לא היה נגיש וזמין באותה הצורה). נבואות החורבן, אם כן, בעצם מספרות את העתיד להתרחש שהיה ידוע, ופשוט מנסות למצוא לו סיבה (חטאי העם) ונחמה שתותיר את העם צמוד לדתו (והרי הגאולה).
יצא לי קצת לכתוב על זה בהקשר של "פסטיבל סוף העולם" שהיה לקראת 21.12.2012… מוזמנת לקרוא עוד פה: http://shnizi.wordpress.com/2012/12/21/apocalypsenever/
גם חזון אחרית הימים שביהדות משתנה, ויש הבדל בין נביאי בית ראשון לבין הנבואות האפוקליפטיות של נביאי בית שני.
ההשוואה בין היהדות לדתות אחרות דווקא מחדדת את ההבדל ביניהן. נכון שהנביאים ניסו למצוא הצדקה לחורבן העתידי, אך מה שמעניין הוא שהם זיהו את עבודת האל עם החסד והמוסר *החברתי*, וכל הנבואות כורכות אותם זה בזה לבלי הפרד – החטא כלפי החלשים בחברה הוא חטא כלפי *האל*, כשם שעשיית צדק אינה רק עניין חברתי אלא עניין דתי. יתרה מזאת – אין ערך לפולחן הדתי אם לא נלווים אליו ערכי צדק ומוסר חברתי. "כי חסד חפצתי ולא זבח". אין לכך אח ורע בדתות הקדומות!
מעניין וקריא מאוד.
אם אלוהים כבר "זכה" לתובנה שיצר לב האדם רע מנעוריו ולכן אין טעם באתחול אלא רק בתיקון, מדוע הוא שב ופונה לפיתרון הזה אצל אברהם ומשה?
השמחה לאיד מובנית אם אתה בצד של העשוקים ומספרים לך שיום יבוא ותיגאל.
ההיסטוריה משרטטת בתנועתה U גדולה, לזה מסכים גם רמב"ם; אכן, לדעתו לא תישלל הבחירה בעת הקסומה של הגאולה הסופית, כמו שכל שאר הדברים ימשיכו לנהוג כרגיל. אני מעדיף את העולם של רמב"ם.
ואגב, זה לא "נחריבה" שם באינטרנציונל?
מהסוף להתחלה: גם לי הזדמזם בראש "נחריבה", אבל מבדיקת התרגומים – הן הקלאסי של שלונסקי והן המחודש של חיים חפר, שניהם בחרו ב"נחרימה", כנראה כי זה מתחרז טוב עם "נקימה"
http://he.wikisource.org/wiki/%D7%94%D7%90%D7%99%D7%A0%D7%98%D7%A8%D7%A0%D7%A6%D7%99%D7%95%D7%A0%D7%9C
לגבי הרמב"ם, אני כמובן בצד שלך.
השמחה לאיד מובנת, לדעתי, יותר כביטוי לתסכול. כשכל נבואות התוכחה לעם לא מועילות, נשאר להם רק לאיים בנשק יום הדין, תרתי משמע.
והשאלה שלך על אלוהים שולחת אותי למחשבות שכנראה יולידו את הפוסט הבא…
לא סתם השתמשתי במינוחים מתחום הדינמיקה המשפחתית, כי לא אחת אלוהים מצטייר כמו הורה מתוסכל ועייף, שמתמודד פעם אחר פעם עם ילד לא ממש ממושמע, עד שלפעמים פשוט בא לו לשבור את הכלים (ובינינו, מי לא מצא את עצמו בסיטואציה הזאת). הרי גם אחרי שהוא הפנים את יצר לב האדם בכללי, ואת "קשי העם הזה וחטאתו" לגבי העם הפרטי, וגם אחרי ה"וינחם" של חטא העגל בצאתם מממצרים, הנה כשהם ערב הכניסה לארץ וחוטאים בחטא המרגלים, שוב הוא חוזר לאותו דפוס בדיוק! "עַד-אָנָה יְנַאֲצֻנִי הָעָם הַזֶּה וְעַד-אָנָה לֹא-יַאֲמִינוּ בִי, בְּכֹל הָאֹתוֹת, אֲשֶׁר עָשִׂיתִי בְּקִרְבּוֹ. אַכֶּנּוּ בַדֶּבֶר וְאוֹרִשֶׁנּוּ; וְאֶעֱשֶׂה,אֹתְךָ, לְגוֹי-גָּדוֹל וְעָצוּם מִמֶּנּוּ" (במדבר יד 11-12) ושוב משה צריך להשתמש ב'מה יגידו' ולהתחנן לסליחה.
בהנחה שהדברים נכתבו עבור האדם, ולא עבור האל, כנראה שהמטרה היא הנחלת התובנה הזו לבני האדם. העולם האלילי היה דטרמיניסטי או לחילופין שרירותי. האדם היה יכול להשפיע על האלים או ע"י מניפולציות של כוחות קוסמיים שלהם כפופים גם האלים (גורל) או ע"י שיחוד האלים כדי שיפעלו לטובתו. לעומת זאת "ה' אחד" מציע מודל אחר בו גם לאל וגם לאדם יש זכות בחירה מוחלטת. כשם שהאדם יכול לבחור בין טוב ורע כך האל יכול לבחור בין דין וחסד. כאשר האל "רוצה" או "מציע" למשה את אפשרות ההשמדה הוא לא מתכוון ברצינות ("תחזיקו אותי") אלא מציג את התפיסה האלטרנטיבית החדשה: אין גורל מכניסטי קבוע ותוצאות המעשה ניתנות לשינוי גם בדיעבד. גם אם מצד הדין (צדק / גורל) המעשה מצדיק השמדה הרי חלק מהותי מאפשרות הבחירה הוא גם אפשרות התיקון וכשם שלאדם יש אפשרות בחירה (כלומר לטעות) ותיקון (תשובה) גם לאל יש זכות בחירה (חנון ורחום) ותיקון. כאשר האדם מתפלל לאל שיבחר באפשרות הסליחה והרחמים הוא מפנים את התובנה הזו.
עוד הערה קטנה: אתחול היה רק פעם אחת – במבול. בעקבות כשלון האתחול מתחיל תהליך בחירה והשבחה (ברירה לא טבעית – אבולוציה מוסרית). תהליך זה מסתיים אצל יעקב ומכאן ואילך מתחיל תהליך חינוך. כאשר האל מציע למשה את פתרון השמדת העם הוא בעצם מתייאש מתהליך החינוך ורוצה לחזור לברירה.
יפה. מאיר באור חדש את הפסוק מתהילים ע"ח שאנחנו ממלמלים בתפילה וכמעט כבר לא שמים לב למשמעותו: "וְהוּא רַחוּם יְכַפֵּר עָוֹן וְלֹא יַשְׁחִית וְהִרְבָּה לְהָשִׁיב אַפּוֹ וְלֹא יָעִיר *כָּל* חֲמָתוֹ." הביטול החוזר ונשנה של גזר הדין אינו חולשה של האל, אלא דווקא סוד כוחו! הפרק כולו מתאר את הניסים שעשה אלוהים לעם ביציאת מצרים ובמדבר, ולמרות זאת "כַּמָּה יַמְרוּהוּ בַמִּדְבָּר יַעֲצִיבוּהוּ בִּישִׁימוֹן. וַיָּשׁוּבוּ וַיְנַסּוּ אֵל וּקְדוֹשׁ יִשְׂרָאֵל הִתְווּ. לֹא זָכְרוּ אֶת יָדוֹ יוֹם אֲשֶׁר פָּדָם מִנִּי צָר". ועם כל זה אלוהים אינו ממצה את הדין איתם, "כִּי בָשָׂר הֵמָּה, רוּחַ הוֹלֵךְ וְלֹא יָשׁוּב".
[…] יהדותי למשתמש מחשבות על יהדות בראש אחר « אפוקליפסה אחר-כך […]